Anunturi Facebook - cum sa creezi un anunt care-ti aduce clienti si vanzari

De ce sa investeti in anunturi Facebook pentru afacerea ta? Facebook are 1,56 miliarde de utilizatori activi in fiecare zi. La nivel global, utilizatorii petrec, in medie, aproape o ora pe zi pe Facebook. Avand în vedere ca o persoana obisnuita doarme opt ore pe zi, asta inseamna ca aproximativ 7% din orele noastre de veghe sunt petrecute cu ochii lipiti de reteaua sociala. 

Paginile de Facebook pentru afaceri sunt poarta catre raiul clientilor. O pagină Facebook este o prezenta publica, similara cu un profil personal, dar care permite fanilor sa „aprecieze” afacerea, marca, celebritatea, cauza sau organizația. Fanii primesc actualizări de continut de pe pagina in fluxul lor de stiri, in timp ce tu ai oportunitatea de a-ti promova brandul, a implementa si optimiza publicitatea, a aduna informatii detaliate despre audienta ta si a discuta cu utilizatorii care cauta servicii si/sau produse ca cele pe care le oferi.

Ghid anunturi Facebook

Mai jos vei gasi tot ce trebuie sa stii pentru a crea anunturi Facebook care iti aduc rezultate. Indiferent daca afacerea ta are deja o pagină de ani buni sau tocmai ti-ai lansat un business, acest ghid complet este ideal pentru tine! Sari la sectiunea care te intereseaza sau citeste tot ghidul penru a afla mai multe despre promovarea pe Facebook:

Cum sa creezi o pagina Facebook pentru afacerea ta

Majoritatea Facebook-ului este formata din profiluri personale. Cu toate acestea, daca esti o companie care doreste sa-si promoveze serviciile pe reteaua sociala, va trebui sa creezi o pagina pentru aceasta.

Paginile sunt echivalentul Facebook al unui profil de afaceri. Paginile de business arata similar cu paginile de profil, dar prezinta informatii specifice aplicabile numai companiilor, organizatiilor si persoanelor publice. Daca vei crea un profil personal pentru afacerea ta în loc de o pagina de business, risti ca aceasta sa fie inchisa rapid de Facebook.

Pentru a începe sa-ti construiesti propria pagina de Facebook, acceseaza: https://www.facebook.com/pages/create/

anunturi facebook

ti recomandam sa alegi numele pentru pagina ta cu multa atentie. Facebook  permite sa schimbi numele și adresa URL ulterior, dar, in majoritatea cazurilor acesta poate fi un proces dificil si obositor. Daca nu ai facut-o deja, ti se va solicita sa te conectezi la Facebook. Trebuie sa creezi si sa gestionezi Pagina de business din contul personal de Facebook; cu toate acestea, informatiile tale personale nu vor aparea pe pagina decât daca le adaugi. Apasa „Incepe” si vei fi redirectionat automat la urmatorul ecran pentru a adauga o fotografie de profil si o fotografie de coperta pentru noua ta pagină. (Poti sari acesti pasi si-i poti face mai tarziu). Acum vei vedea noua ta pagina de Facebook, precum si cateva sfaturi pentru optimizarea acesteia.

Cum sa obtii like-uri pe Facebook

Desigur, cu toii ne dorim ca pagina noastra de Facebook Business să aiba succes. Cu toate acestea, definitia succesului pe social media va varia in functie de obiectivele tale. Indiferent ca iti doresti mai multa vizibilitate sau cresterea vanzarilor, like-urile sunt importante! Un „like” este modul in care un utilizator practic alege sa vada actualizari/postari ale afacerii tale în Feed News. 

De ce nu ar trebui sa cumperi Like-uri

Daca like-urile sunt atat de importante, atunci nu e mai simplu sa le cumperi? La o simpla cautare pe Google vei gasi numeroase servicii care vand pachete de like-uri contra cost. Și pentru unii aceasta poate parea o modalitate rapida și ușoara de a face afacerea sa para credibilă. Cu toate acestea, problema sta in felul din care provin aceste aprecieri. Companiile care vând like-uri folosesc conturi false sau chiar conturi compromise pentru a ajunge la numarul promis de like-uri. Aceasta inseamna ca este foarte putin probabil ca oricare dintre acesti utilizatori care au like paginii tale sa interactioneze vreoadata cu postarile tale.

Nu uita: Nu toate postarile de pe Facebook apar în News Feed. Cand Facebook decide ce sa includa, algoritmul analizeaza in mod specific ratele de implicare – nu numarul total de fani ai paginii. De-a lungul timpului, lipsa de aprecieri si comentarii la postările tale (din cauza fanilor neimplicati sau falsi) in comparatie cu numarul de like-uri de pe pagina, ii va impiedica pe fanii reali ai paginii sa-ti vada continutul. In plus, orice utilizator Facebook iti va pune la indoialăa credibilitatea cand va observa o asemenea discrepanta.

Te sfatuim sa folosesti urmatoarele metode pentru a atrage like-uri autentice:

  • Posteaza continut de calitate: de la articole relevante pentru publicul tau, la stiti si noutati din industria ta.
  • Nu face spam: daca nu ai un blog sau site de stiri pe care postezi zilnic, limiteaza-te la maximum 3 postari pe saptamana, altfel risti ca urmaritorii paginii sa se plictiseasca rapid de continutul tau si sa se simta agasati, motiv pentru care isi pot retrage like-ul.
  • Promoveaza-ti pagina pe site-ul tau: integreaza profilele tale Social media pe site-ul tau si indeamna-ti clientii sa te urmareasca pe facebook, instagram etc. printr-un singur click.
  • Invita prietenii: din pagina Facebook Business poti trimite invitatii prietenilor tai astfel incat acestia sa dea like/follow.

Cum sa creezi o strategie de marketing

Este tentant sa compari like-urile, aprecierile, vizionarile si „implicarea” (engagement) cu concurenta ta si crezi ca esuezi pe retelele de socializare. Dar obiectivul tau real nu ar trebui sa fie surclasarea competitiei, ci acela de a vinde un produs/serviciu, a comunica mai bine cu audienta ta si a transforma utilizatorii platformelor de socializare in clientii tai fideli!

In cele mai multe cazuri, companiile apeleaza la exerti Social Media pentru a le manageria conturile, cand, de fapt, ar trebui sa investesti intr-o strategie personalizata bugetului, publicului si obiectivelor tale. Pe ce ar trebui sa te concentrezi atunci cand dezvolti o strategie pentru pagina ta? Iata cateva aspectele principale:

 

Defineste-ti audienta

Aduna informatii esentiale despre clientii tai. Cati ani au? Unde locuiesc ? Ce fel de locuri de munca au? Care sunt intrebarile si nevoile lor? Cum si cand folosesc Facebook?

De asemenea, va trebui sa te familiarizezi cu datele demografice prin Facebook Audience Insights. Foloseste acest instrument pentru a descoperi detalii despre potentialii clienti. Vei avea acces la informatii ca: varsta, sexul, educatia, locația, limba vorbita, felul in care utilizeaza Facebook si chiar activitatea acestora in ceea ce priveste cumparaturile online. 

Poate fi tentant să te concentrezi asupra altor valori, cum ar fi pur si simplu sa aduni cat mai multe Like-uri. Dar, daca aceste aprecieri nu fac parte dintr-un plan de marketing mai amplu, nu vor oferi un randament extraordinar.

Seteaza-ti obiectivele

Obiectivele vor diferi de la o afecere la alta, dar toate ar trebui sa se concentreze asupra actiunilor care au un impact real – cum ar fi generarea de clienti, cresterea conversiilor pe site-ul tau web sau imbunatatirea cumunicarii cu publicul tau. Dar, acestea sunt categorii largi de obiective. Vi dori sa te asiguri ca obiectivele tale sunt mult mai specifice si masurabile. Aici, iti recomandam sa folosesti modalitatea de stabilire a obiectivelor denumita S.M.A.R.T. Acronimul înseamnă:

  • “Specific”:  fii clar. „Creste implicarea” înseamnă ca vrei 100 de like-uri noi sau 1.000?
  • “Measurable” (Masurabil): fiecare obiectiv are nevoie sa fie urmarit si cunatificat. „Imbunatatirea comunicarii cu clientii” este un concept excelent, dar nu este un obiectiv decat dacă ai o modalitate de a masura această imbunatatire.
  • “Attainable” (Tangibil): fii realist si nu-ti impune target-uri greu de obtinut ca, spre exemplu, triplarea vanzarilor in doar o saptamana.
  • “Relevant”: gandeste-te ce obiectiv ar avea un impact asupra felului in care functioneaza afacerea ta si cum te-ar ajuta, spre exemplu, sa ai mai multe like-uri.
  • “Timely” (la timp): include un interval de timp pentru indeplinirea obiectivului tau, astfel incat sa stii cand trebuie sa analizezi actiunile tale si sa tragi linie. De asemenea, poate dorestii sa incluzi cateva repere de-a lungul drumului pentru check-in-uri incrementale.

Creaza-ti un calendar editorial

Managerii de social media jongleaza o multime de task-uri in fiecare zi: postarea continutului pe mai multe canale, raspunsul la comentarii, monitorizarea mentiunilor brand-ului tau, informarea asupra tendintelor recente. Cum pastreaza acestia o viziune clara asupra postarilor pe care trebuie să le publice? Utilizand un calendar de continut social media. Acesta reprezinta o foaie de calcul in care poti scrie postarile in avans și le puteti desemna un slot pentru anumite ore. Pe langa faptul ca te ajuta sa te organizezi, un calendar editorial este util pentru a evalua mixul general de subiecte pe care le postezi.

Fiecare mare calendar de continut social media ar trebui să aibă cateva lucruri:

  • Tabele pentru fiecare platformă de socializare (il poti utiliza si pentru alte canale de social media)
  • Un program zilnic defalcat pe intervale orare
  • Coloane pentru mesaje, link-uri, numele campaniei si imagini
  • O coloana pentru analiza lunara pentru a putea evalua performanta postarilor

Cum sa creezi anunturi Facebook

Cand ncepi sa faci publicitate pe Facebook, s-ar putea sa realizezi ca ai foarte multe intrebari. Este anuntul tau suficient de interesant? Vizezi persoanele potrivite? Cat ar trebui sa cheltui intr-o campanie?

Însă, cu o baza masiva și diversa de utilizatori, Facebook ofera o oportunitate unica pentru anteprenori, si anume aceea de a-si creste vizibilitatea – o oportunitate care ar putea conduce, de asemenea, la mai multe oportunitati pentru afacerea ta decat orice alta modalitate de promovare platiat. Mai jos, vom parcurge pasii pentru a incepe sa creezi anunturi Facebook care chiar dau rezultate!

Cum sa creezi anunturi Facebook - Pasul 1

Primul pas este intelegerea terminologiei folosite. Pe Facebook, toate reclamele platite pot fi defalcate in trei categorii:

  • Campanii: o campanie contine toate anunturile tale.
  • Seturi de anunturi: acestea sunt grupuri de anunturi care vizează anumite segmente de public. Daca vizezi mai multe categorii de audienta, vei avea nevoie de seturi separate pentru fiecare.
  • Anunturi: reclame individuale pe care le vei posta pe Facebook, fiecare cu propriile text, imagini etc.

Cand creezi prima ta reclama, Facebook ofera două optiuni de editare: “Ad Manager” și “Power Editor”. Ad Manager este o alegere excelenta pentru majoritatea companiilor, in timp ce Editorul Power a fost creat pentru agentii de publicitate mai mari, care au nevoie de control precis asupra unei varietati de campanii. Pentru acest ghid vom folosi Managerul de anunțuri. Pentru a găsi Ads Manager-ul  Facebook, acceseaza pagina ta si selecteaza-l din meniul din stanga.

Inainte de a crea un anunț, trebuie sa alegi un obiectiv. Facebook ofera 11 optiuni:

anunturi Facebook

Cum sa targetezi si sa optimizezi anuntul

Dupa ce ai selectat un obiectiv pentru campania ta, va trebui sa parcurgi cativa pasi pentru a defini audienta, bugetul si programul de derulare pentru anuntul tau. Daca ai mai facut publicitate pe Facebook inainte, poti selecta un public deja salvat. In caz contrar, specifica informatii demografice precum locatia, varsta, sexul și limba publicului pe care vrei sa-l targetezi.

anunturi Facebook

Apoi, poti face o targetare specifică introducand diferite detalii despre audienta ta. Alege una dintre categoriile pre-stabilite de Facebook sau introdu numele unei pagini de afaceri specifice pe care ar putea-o dorit publicului tau. De exemplu, puteți viza persoane interesate de imbracaminte pentru femei si magazinul Anthropologie.

anunturi Facebook

In secțiunea „Destinații de plasare”/ “Placements”, pastreaza „Locații automate (recomandate)” care este deja selectat.

Apoi alege bugetul si programul de derulare al anuntului. Facebook ofera optiunea de a stabili un buget zilnic sau un buget pe o perioada mai lunga de timp:

Buget zilnic: Daca doresti ca anuntul tau. să ruleze continuu, alege Buget zilnic. Alege suma pe care doresti sa o cheltuie acest acest anunț pe zi. Nu uita, aceasta este o medie, deci unele zile poti cheltui peste sau sub suma aleasa.
Lifetime Budget: dacă doresti sa difuzezi anuntul pe o perioada determinata de timp, alege aceasta optiune Facebook va incerca automat sa raspandească uniform suma pe care o selectezi in perioada de timp stabilita de tine.
In functie de optiunea pe care o alegi, poti stabili programul corespunzator setului de anunturi. Decide dacă doresti ca anunturile tale sa fie active imediat sau mai târziu.

anunturi Facebook

Formatul anuntului

Dupa ce ai determinat audienta si bugetul este timpul sa-ti creezi anuntul. In aceasta sectiune, vei selecta formatul, media, textul și link-urile pe care le vrei in reclama.

In primul rand, Facebook iti va oferi doua optiuni pentru formatul anuntului:

anunturi Facebook

Dupa ce decizi cum doresti sa arate anuntul tau, incarca imaginea/imaginile si scrie un titlu pntru anunt. Pentru fiecare format, Facebook va oferi cateva recomandari de design, inclusiv dimensiunea imaginii, lungimea titlului si multe altele.

In trecut, daca 20% sau mai mult din imaginea unui anuna era text, Facebook refuza anuntul. De atunci, Facebook a adoptat un nou sistem, dar inca favorizeaza imaginile cu text minim. Acum, anunturile cu cantitati mai mari de text vor primi o livrare mai mica sau deloc. 

La final, poti previzualiza anuntul pentru dispozitivele desktop sau mobil. Apoi, plaseaza comanda. Felicitari! Anuntul tau este creat si daca ai selectat sa fie activ imediat, o data ce Facebook il aproba, vei primi o notificare!

Cum sa optimizezi/masori rezultatele campaniilor tale

Dupa ce anuntul tau este publicat, vei dori sa urmaresti performanta acestuia.  Pentru a vedea rezultatele, revino la Managerul de anunturi Facebook. Daca ai anunturi active, vei vedea o imagine de ansamblu asupra tuturor campaniilor tale.

In partea de sus, panoul de administrare va evidentia o estimare zilnica. Panoul este impartit in coloane pentru a facilita filtrarea în funcție de rezultate, reach sau suma cheltuita. Exista o multime de indici care trebuie luati in considerare pentru a determina succesului anunturilor telae., inclusiv reach-ul, afisarile, clickurile, rata de clic si multe altele. Cu toate acestea, iti prezentam aici cateva carora va trebui sa le acorzi atentie deosebita:

  • Acțiuni: in primul pas pentru crearea unui anunt Facebook, ai ales un obiectiv pentru reclama ta. Ai in vedere intotdeauna obiectivul initial atunci când urmaresti derularea campaniei tale.
  • Cost pe actiune: nu te uita doar la numarul de actiuni care au avut loc. Analizeaza cat costa fiecare actiune si compara acest lucru cu alte anunturi pe care le-ai postat.
  • Frecventa: Frecventa este cat de des a vazut cineva anuntul tau. O frecventa ideaaă ar trebui să varieze in functie de tipul de anunt publicat. De exemplu, probabil ca doresti ca cineva sa vada un continut promovat o singura data. Dar este posibil să fie nevoie de mai multe vizualiaări ale unui anunt inainte ca cineva sa faca o actiune (achizitie, contact etc.). 
    .
Ai nevoie de ajutor in crearea de anunturi Facebook?

Serviciile noastre de promovare social media sunt oferite de catre o echipa de experti certificati LinkedIn si Facebook. Te ajutam sa comunici cu audienta ta si sa gasesti clienti noi in cea mai eficienta maniera posibila. Beneficiile tale? Imbunatatirea ratelor de conversie, a vanzarilor si a vizibilitatii pentru afecerea ta. Afla mai multe aici sau completeaza formularul de mai jos si te contactam in cel mai scurt timp pentru a discuta proiectul tau.

Selecteaza serviciul care te intereseaza